Hur påverkar covid företagen och finansmarknaden?

Förra veckan, söndag den 3 e maj, hade Berkshire Hathaway sin årliga årsstämma som vanligtvis lockat tusentals aktieägare till Omaha Nebraska från hela världen. Som forvaltarbrevet.com rapporterade hölls Berkshire Hathaways årsstämma i år digitalt från företagets huvudkontor i Omaha, Nebraska.

Ett av samtalsämnena var Berkshire investeringar i flygbolagen. Berkshire Hathaway var tidigare aktieägare i de fyra största amerikanska flygbolagen men har nu sålt samtliga aktier. Beslutet att sälja av aktierna kom efter det att framtidsutsikterna för bolagen har ändrats under coronapandemin, berättade Buffett under stämman.

”Flygbranschen är förändrad i grunden”, säger den 89-årige Buffett på företagets årsstämma.

Berkshire Hathaway hade vid årsskiftet mellan 9 och 11 procent av aktierna i vart och ett av bolagen Delta, American, Southwest och United. De placeringarna gjordes för bara några år sedan – 2016 meddelades att Berkshire Hathaway börjat investera i flyget, detta efter att Buffett själv vid flera tillfället sagt att flygbranschen är någon han inte vill investera i. I mars berättade Buffett också att han inte tänkte sälja sina aktier i flygbolagen, enligt Dagens industri.

Buffett berättade att hans Berkshire hade investerat mellan 7 och 8 miljarder dollar i flygbolagen, men nu sålt av innehavet med förlust.

”Vi fick inte ut i närheten av 7 eller 8 miljarder och det är mitt misstag. Det är jag som tog det beslutet.” Om tilltron på flyget har försvunnit, har Buffett inte tappat tron på USA, som han säger kommer studsa tillbaka.

”Vi har stått inför tuffare tider och den amerikanska magin har alltid överlevt och kommer göra så även nu”, säger han och lägger till: ”Satsa aldrig mot USA.”

Berkshire Hathaway redovisar i sin kvartalsrapport en nettoförlust på svindlande 49,75 miljarder dollar, motsvarande nära 500 miljarder kronor. Motsvarande period i fjol gick bolaget med vinst på nära 22 miljarder dollar.

Men dessa siffror inkluderar även orealiserade aktieupp- och nedgångar, och har enligt Reuters avfärdats av Buffett som meningslös formalia.

Rörelseresultatet, där sådana svängningar inte räknas in, steg för kvartalet steg med 6 procent till 5,87 miljarder dollar. Det är alltså enligt Buffett en bättre bild av hur bolaget har presterat.

Tags:

Skriv gärna en kommentar

Kommentera

Webbs
Logo