Spara energi – Uppvärmning

För många är det nog plånboken som säger nej när det gäller till att spara energi, och inte själva viljan att göra det. Men du behöver inte byta elbolag, kyl och frys och annat i hemmet för att spara energi! Det är mycket lättare än så, och om du följer de här tipsen så kommer dessutom din plånbok att bli lite tjockare och gladare! De här tipsen funkar för både de som bor i hus och i lägenhet.

 • Lägre inomhustemperatur. Du sänker uppvärmningskostnaden med 5% för varje grad du sänker inomhustemperaturen.
 • Lägre temperatur i utrymmen som inte används. I de utrymmen du inte använder, till exempel gästrum och liknande, behöver du inte ha lika varma som resten av rummen som faktiskt utnyttjas dagligen. Det räcker med att ha 14-15 grader i de utrymmena. Täta igen dragiga fönster och dörrar!
 • Ha inte möbler framför elementen. Om du har några stora möbler framför elementen så ta bort dem.
 • Tilläggsisolera fönstren. Mycket av värmen i huset försvinner genom fönstren.
 • Tilläggsisolera gamla ytterdörrar. Även källardörrar och altan- och balkongdörrar. Detta kommer att sänka uppvärmningskostnaderna och kommer att göra det skönare och behagligare att vistas på dessa utrymmen. Stäng alltid dörren till kalla utrymmen.
 • Spara pengar. Det går att spara mycket pengar på att ha koll på boendets värme. Uppvärmningen står för ca 60% av hushållets energiförbrukning.
 • Duscha istället för att bada. Försök att duscha så effektivt som möjligt. Duscha i fem minuter istället för 10 och det halverar även energiförbrukningen och kostnaden. För att vara snäll mot miljön (och dig själv då dricksvattnet är begränsat) så stäng av vattnet när du schamponerar och tvålar in dig.
 • Byt ut gamla kranar och duschmunstycke. Separata kall- och varmvattenkranar drar onödigt mycket energi. De modena sparmunstyckena spolar 12 liter i minuten istället för 35. Om du har ett modernt duschmunstycke så kan du duscha i 15 minuter för samma kostnad som 5 minuter med ett gammalt duschmunstycke.
 • Modernisera ditt värmesystem. Försök att satsa på att skaffa ett centralt reglersystem eller element med elektroniska termostater. Ett gammalt element har ofta termostater som blir sämre med åren. Ett annat bra alternativ är att skaffa golvvärme.

Bilden visar ett vardagsrum utrustat med Uponors värmesystem. Klicka här för fler exempel.

 • Vädra snabbt och effekt. Vädra i ca 15-30 minuter med korsdrag. Det här är mycket mer effektivt än att bara ha ett fönster på glänt. Dock så ska elementen vara avstängda medan du vädrar.
 • Byt ut trasiga packningar direkt. Droppande kranar kan kosta flera hundra kronor om året. Det kan även kosta ännu mer om det är en droppande varmvattenkran. Och se till att toalettstolen inte rinner.

Webbs
Logo