Blommor i trädgården

Enklare odling och plantering i trädgården

De allra flesta uppskattar en välskött och fin trädgård. Ett ställe att vara under sommardagarna och länge in på kvällen. Men det är inte lika många som uppskattar att behöva lägga ner timmar på att rensa ogräs, ansa buskar och hålla skadeinsekter borta. Hur man anlägger sin trädgård bör därför avgöras till stor del utifrån hur mycket tid man vill lägga ner. För de som vill göra det lätt för sig finns några enkla tips:

Rensa ogräs – Men gör det inte för ofta

Ogräs kommer att behöva rensas bort. Inte minst om man har öppna rabatter eller större odlingar. Men det behöver inte ske i tid och otid. Det viktigast är att rensa bort ogräset innan de blommar. Lägg ner tid på våren så kommer fröerna att spridas i mindre utsträckning. Därmed kommer det bli mindre ogräs på sommaren.

Sätt även växter relativt tätt i rabatten. Det gör att ogräs inte ”får plats” på samma sätt. Så fort som växterna vuxit till sig kommer de att kväva ogräs som försöker ta sig upp. Självklart kan någon lyckas slinka förbi men det blir betydligt mindre att ta bort. För den som vill pryda trädgården med en paviljong eller en pergola finns massor av alternativ att hitta på nätet. Det är ett prisvärt och billigt sätt att pynta området omkring huset.

Stenar och barkmull håller ogräs borta

Stenpartier kan vara mycket vackra och framförallt så krävs det inget underhåll. Vill man ända ha växtlighet finns det ett flertal olika stenpartiväxter som växer på minimal mängd jord. Stenar kan även användas i rabatten för att skapa formationer och estetiska inslag. Marksten kan vara ett både snyggt och praktiskt inlägg i trädgården. Inte minst intill ett uthus eller vid stuga på gården.

För att minska mängden ogräs kring växterna kan med fördel barkmull användas. Det är billigt och enkelt att använda. Dessutom är det mycket effektivt. Barkmullen strös med ett några centimeter tjockt lager kring växterna vilket gör att ogräset inte får solljus och möjlighet att ta sig upp.

Marktäckväv

Dessa vävar kallas även för ogräsduk, markväv eller täckvävar. Men de har samma funktion. Det är en mycket tunn och tät väv som läggs ut där man vill hålla ogräs borta. Om denna väv ska användas i en rabatt är det en rekommendation att man tar bort en del av den jord som finns där. Sedan läggs väven ut och täcker hela rabatten. Därefter häller man på ny jord (helst köpt). Orsaken att man bör ha helt ny jord är att risken annars är att fröer och sporer finns med i jorden som läggs på väven. Därmed kommer ogräset att börja växa trots väven. Man ska helt enkelt se till att ogräset håller sig på ”rätt sida” av ogräsduken.