Vilket förstoringsglas passar dig bäst?

Det finns ett extremt stort utbud av förstoringsglas att välja mellan. De klassiska har ett kortare handtag och består sedan av ett slipat glas som med sin form gör att det som är under förstoringsglaset ser större ut i betraktarens ögon.

Vilket förstoringsglas som passar bäst beror främst på vad det ska användas till.

  • Förstoringsglasögon

Dessa är utformade som ”vanliga” glasögon men med skillnaden att glasen förstorar objektet. Fördelen med dessa är att man inte behöver hålla i förstoringsglaset när man använder det. Det kan därmed passa utmärkt att använda när man jobbar med mindre detaljarbeten och behöver ha bägge händerna fria. Exempelvis är det många som bygger modellsatser eller jobbar med mindre elektronik som använder detta. Nackdelen är att man under längre tid har förstoringen så nära ögonen vilket kan göra att ögonen får jobba mycket. För vissa resulterar det i huvudvärk.

  • Förstoringsglas med lampa

Det som karaktäriserar dessa är att de på något sätt har belysning. De finns däremot i flera olika utförande och styrka på belysningen. Ett exempel är pannlupp med belysning. Med ett huvudband sätter man luppen över ögonen och man får både förstoring och belysning. Till viss del liknar alltså detta förstoringsglasögonen.

  • Krokodilklämmor med belysning

Krokodilklämmor används för att hålla fast verktyg eller föremål när man arbetar med dem. Det kan till viss del liknas med tvingar när man jobbar med träbearbetning. Krokodilklämma med belysning och förstoring används ofta av de som löder. Därmed får man händerna fria och kan se exakt vad som ska genomföras.  Inte sällan ingår även ett lödkolvsställ vilket just visar på populariteten med dessa förstoringsglas hos de som löder.

  • Pincett med förstoring

Har du svårt att se fästingen? Eller är det svårt att se exakt vilka strån som ska tas bort i ögonbrynet? Använd en pincett med förstoring. Det finns även pincetter med belysning samt de med både förstoring och belysning.

  • Lupp

Funktionsmässigt är det inte stor skillnad mellan en lupp och ett förstoringsglas. De bägge förstorar objektet. Däremot har luppen fördelen att man håller objektet inom området som förstoras. Den som exempelvis vill titta på en levande skalbagge bör välja luppen. Luppen ser ut som ett upp- och nervänd snapsglas. Därmed kan insekten vara ”inuti” luppen medan man tittar på den.

Lupp kan även vara bra för den som är darrhänt då man kan stabilisera sig mot underlaget. Håller man in ett förstoringsglas med händerna är risken att darrhänthet skapar svårigheter att utnyttja förstoringsglaset funktion till fullo.

Lämna ett svar