Vad man bör veta innan man börjar spela gitarr

Det finns ganska många missuppfattningar om hur det är att börja spela gitarr. För den som ska börja spela, finns det ett par saker som kan vara bra att känna till.

Ha tålamod

Många som börjar spela gitarr kanske förväntar sig att man ska låta som Jimi Hendrix eller Eric Clapton efter en vecka. Att lära sig spela gitarr bra tar (för de flesta) flera år. Ifall du inte är ett riktigt  underbarn, kan du räkna med en ganska långsam start.

Fingrarna kommer, de första veckorna, inte riktigt att göra som du vill. Ibland kanske du till och med kan undra om det är gitarren det är fel på. Det kommer dock att bli bättre, sakta. Ifall du fortsätter spela gitarr ofta och mycket, kommer det troligtvis att faktiskt låta riktigt bra en dag.

I början är det bra att lära känna instrumentet ordentligt. Läs gärna om gitarr på exempelvis Wikipedia.

Det kommer att kosta en del pengar

Det är inte bara den initiala kostnaden av gitarrköpet som kommer att kosta pengar. Gitarrsträngar är en sådan sak som kommer att kosta pengar även i fortsättningen. Strängar kommer undantagslöst att gå sönder efter tillräckligt lång tid av spelande.

Man bör dock inte vänta till strängarna går sönder för att byta dem nödvändigtvis. Om strängarna är gamla kommer det att påverka ljudet negativt. Gamla gitarrsträngar kan till och med orsaka högt slitage på gitarrens band – något som kan göra att gitarren behövs lämnas in. I början av sitt gitarrspelande kan det vara skönt att köpa tunna strängar, läs gärna strängguiden som finns på de gitarrsträngar.com

Även om man inte behöver göra det särskilt ofta, är inlämning av gitarren för service också en löpande kostnad. Mycket kan man dock fixa själv om man är händig och har rätt redskap.

Det kan göra ont i fingrarna i början

I början av ditt gitarrspelande, kommer du med största sannolikhet att ha ganska ont i fingrarna. Ju mer och ju oftare du spelar, desto snabbare kommer fingrarna att härdas och efter ett tag kommer smärtan att avta. Om det gör ont någon annanstans än i fingrarna, behöver du nog kolla upp din teknik.

Köp inte en allt för billig gitarr i början

Nybörjargitarrer i all ära – men vissa billiga modeller låter faktiskt helt enkelt inte bra. Köper man en gitarr som bara är snäppet dyrare än de allra billigaste, får man mycket mer för pengarna. Att ha en dålig gitarr kan också vara mycket frustrerande, då det kan göra så att ditt spelande låter sämre än vad det egentligen borde göra. Det här kan göra att man tappar sug för att fortsätta med gitarren.