korsord

Ordlekar är bra för ditt minne

Att göra korsord och sudoku tycker de flesta är roligt. Det går ganska snabbt och det är kul att sitta och klura. Men vad många inte vet är att ordlekar såsom korsord och sudoku har visat sig i undersökningar vara bra för ditt minne. Vad som händer är att den del i hjärnan som används för att finna rätt ord aktiveras och tränas, vilket gör att du lär dig tänka skarpare och snabbare.

Man intervjuade äldre människor som hade gjort mycket ordlekar i sina dagar och jämförde deras hjärnaktivitet med de som inte hade läst mycket böcker eller gjort ordlekar. Man fann att ju mer böcker och ordlekar de hade gjort desto mindre av ett visst skadligt protein hade de i hjärnan. Detta protein bidrar bland annat till Alzheimers.

Det är alltså viktigt att sova bra och äta nyttigt, men även att regelbundet träna hjärnans olika delar för att kunna ha en bra hjärnfunktion livet ut. Hjärnan är oerhört komplex, och består av många olika delar och informationscentrum, och det är därför viktigt att träna så många olika delar som möjligt. Genom korsord tränar man förmågan att hitta rätt ord, och genom till exempel rättstavning tränar man förmågan att se ett ord framför sig i huvudet.

De flesta är nog vana att göra sitt korsord i tidningen, men nu finns det även webbsidor och appar där du kan göra korsord och sudoku gratis. Så du behöver inte vänta på söndagens korsord, utan kan sätta igång direkt, ha kul och träna din hjärna!

Lämna ett svar