Resa till Amsterdam med liten budget

Kanske är du student eller har en liten resebudget. Oroa dig inte, vi har fixat guiden till dig! Det behöver inte vara dyrt att resa och Amsterdam kan du roa dig i flera dagar utan en tjock plånbok. 

Transport

Amsterdam är en fantastisk stad att både cykla och promenera i. Strunta i att ta metron, spårvagnen eller bussen och promenera istället. Det är både billigare, hälsosammare och du får se mer utav staden.
Om du känner för att cykla så är det ett ekonomiskt alternativ. Överallt i stan kan du hitta ställen som hyr ut cyklar och det är inte särskilt dyrt. Vanligtvis kostar det runt 12 euro för ett helt dygn och det är ett smidigt och snabbt sätt att förflytta sig på. En annan fördel med att hyra cykel är att man känner sig lite mer som lokalinvånarna, eftersom de flesta Amsterdamborna tar sig runt på cykel. Det sägs till och med att det finns fler cyklar än invånare i Amsterdam! Varför det är ett populärt transportmedel förstår man snabbt när man själv cyklar. Bilisterna visar stor respekt gentemot cyklisterna och överallt finns det cykelbanor. Var inte heller feg att använda ringklockan som är Amsterdambornas bästa vän! Ett smart och miljövänligt sätt att ta sig fram är med en elcykel!

Parker

Lämna de trånga shoppingstråken för en stund och slå dig ner i vackra Vondelpark. Eller promenera bort till Westerpark, en park där det händer något varje helg. Allt ifrån sneakersevent till foodtrucks-marknader. Gå dit på chansning och se vad som händer just den här helgen eller sök efter event på Facebook, många av eventen annonseras där.
Att promenera runt och kolla på all vacker arkitektur samt alla broar är både fantastiskt, gratis och något man kan spendera många timmar på. Om du rör dig kring Spui-torget ska du absolut inte missa att gå till Begijnhof. En lugn oas mitt i staden som ligger gömd bakom en diskret dörr. Viktigt att tänka på är att dörren endast är öppen dagtid. Begijnhof har funnits sedan 14-hundratalet, vilket gör den till en av Amsterdams äldsta innergårdar.
Utanför Rijksmuseum som ligger i närheten av Vondelpark finns det en sevärd trädgård på hela 14.500 m2, med planteringar, fontäner och monument samt lekpark för barnen. Här finns även den berömda och fotade I Amsterdam-skylten.

Marknader

Det finns flera marknader runt om i Amsterdam. Några av dem är Albert Cuyp Market som ligger på Albert Cuypstraat och är öppen alla dagar förutom söndagar, De Looier, en inomhusmarknad på Elendsgracht 109, som bara har stängt på tisdagar och Waterlooplein, ligger på Waterlooplein 2, öppet alla dagar förutom söndagar. På marknaderna kan du hitta allt ifrån mat, till lokala hantverk, cyklar m.m. och absolut värda ett besök.

Holland är känt för sina träskor och våfflor men kanske allra främst blommor. Så glöm inte att gå förbi Bloemenmarkt som ligger vid Singel och kolla på alla vackra blommor.

Vid dålig väder – Museum

Om det regnar, vilket det dessvärre gör ganska ofta i Amsterdam behöver du inte misströsta. Det finns massvis med museum för dig som ska på resa till Amsterdam. Köp ett museum kort för 450 kronor och få access till över 40 museum i Amsterdam. Eller besök The Schuttersgalerij (Civic Guards Gallery), Amsterdam city Archives: The Amsterdam treasures Collection eller något av alla gallerier som är gratis. Bra att tänka på är att många museum erbjuder studentrabatt, så visa upp ditt studentkort om du studerar för att spara pengar.

Diamant-turer

Amsterdam har i över 400 år också varit känt som ”The city of Diamonds”. Om man har intresse av att lära sig mer om de dyra stenarna så anordnar Gassan Diamonds guidade turer gratis. Du får lära dig mer om historia, karat, färger, och beskärningar m.m. Turerna anordnas varje dag mellan 9-17 och finns på flera olika språk. Gassan Diamonds ligger på Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175 och du kan även läsa mer på deras hemsida www.gassan.com

Stadsbiblioteket- OBA

Holländarna är kända för sin arkitektur och i Amsterdam finns det en hel del modern arkitektur utanför stadskärnan. Stadsbiblioteket är värt ett besök även om du inte är en bokmal. På OBA, som biblioteket heter kan du ta hissen upp till högsta våningen, där det ligger en restaurant, även om du inte känner dig hungrig ska du passa på att gå ut på deras balkong som har en bra utsikt över Amsterdam. Det finns även mycket mer i biblioteket än böcker och tidningar. Allt från utställningar, leksaker för barnen och konserter allt samlat i en spektakulär byggnad.

Kanalturer

Vill du se Amsterdam ifrån vattnet, så strunta i turistfällorna och åk båt med en lokal Amsterdambo istället. På flertalet hemsidor på internet finns det privatpersoner som annonserar turer. Det är ofta både billigare och ett mer personligare sätt att se Amsterdam på. Vem vet, kanske får du en lokal vän för livet? Troligtvis får du i alla fall tips ifrån personer som känner staden väl. Extra fint är det med en båttur på kvällen eftersom flera broar i staden är upplysta då.
En annan båttur som man kan göra är att åka över kanalen IJ, till Amsterdam nord. Färjorna utgår ifrån baksidan av centralstationen och det är helt gratis. Det är också ett bra sätt att få se den moderna arkitekturen som t.ex. filmmuseet Eye och vetenskapsmuseet Nemo på närmre håll.

Lämna ett svar