kendama

Hur fungerar en Kendama?

För dig som gillar att hålla huvudet kallt och att fila på din koncentration samt uthållighet så finns det en leksak som är bättre än andra – Kendama. Denna populära leksak med sitt ursprung från Japan ser ut som en ganska tillintetsägande trästav och kommer med tusentals tricks att lära sig. I ena änden hittar du en spetsig punkt och vid sidorna av staven hittar du tre koppar samt till sist en liten boll med ett hål i. Ganska simpel till sin funktion men ack så avancerad sett till möjligheterna.

Vad är en kendama?

Tanken med en Kendama är att man ska kasta bollen och försöka fånga den i kopparna eller lyckas med att försöka spetsa den med hjälp av Kendamans tidigare nämnda spetsiga punkt eller udd. Hur detta är möjligt brukar många fråga sig när man undrar ”vad är en kendama?”. Lyckligtvis sitter bollen fast i ett cirka halvmeter långt snöre (40 cm för att vara exakt) som gör det enklare att försöka fånga bollen så den alltid finns nära till hands. Mer info på Wikipedia.

Det låter kanske enkelt att ha en träleksak där man ska fånga en boll antingen i dess koppar på sidan eller genom spetsen. Sanningen är dock att denna ganska oskylda leksak har tusentals olika tekniker och trick. I sitt grundutförande är det som sagt en relativt enkelt princip. Du drar bollen uppåt så den fångas i kopparna eller hålet av bollen spetsas av Kendaman. Ifall du vill avancera och göra det med ännu mer finess så finns det en uppsjö av tricks som går ut på såväl balans som färdigheter i jonglering.

Kendama

Tricks med Kendama

Låter det spännande och roligt tycker du med en Kendama? Så bra! För det är det också på alla sätt och vis. Det är såväl en aktivitet man kan göra helt själv som med kompisar. Man kan tävla lika bra som man bara kan slå ihjäl tid. Och det är en leksak som alltid går att bli bättre inom samt lära sig nya tricks.

Fast trots Kendamans ökade popularitet i Japan så har aktiviteten bara nyligen blivit känd här i Norden. Det gör att det kan bli lite klurigt att hitta en Kendama i vanliga leksaks- eller hobbybutiker. Istället för dig som vill köpa kendama leksak så kan det krävas att man börjar kolla efter alternativ på nätet. Det finns gott om shoppar och webbutiker på internet där man kan köpa kendama billigt. I dessa butiker så kan man dessutom ofta hitta massvis med olika kendama modeller (ofta direktimporterade från Japan) samt tillbehör. Att handla sin kendama online är helt enkelt smartare och då är man säker på att man får rätt slags kendama från en erkänd tillverkare.

Så om du länge har letat efter en leksak som passar perfekt för såväl barn som vuxna. Som inte kräver appar, telefoner eller teknologi – utan bara vanligt hederligt tålamod. Pröva en Kendama du med. Denna leksak kommer med stor säkerhet ta världen ännu mer med storm. Så se till att öva upp färdigheterna du med innan kompisarna. Snurra försiktigt!

Lämna ett svar