Vitvaror online

Tre tips om du ska köpa vitvaror på nätet

Det blir allt vanligare att köpa vitvaror online. Det beror till stor del på att det går snabbt att jämföra priser vilket gör att man kan spara en hel del. Utöver att jämföra pris på varan finns det andra saker att tänka på vid inköp vitvarorna.

  • Frakten

De flesta E-butiker som säljer vitvaror över nätet erbjuder fri frakt. Detta åtminstone om man köper över en viss summa. Med tanke på vad kylskåp, frysboxar m.m. kostar är det lätt att gå över gränsen till fri frakt.

Men man bör även kontrollera vad som gäller vid retur. Är ditt kylskåp trasigt vid leverans ska återförsäljaren stå för frakten men det som kan skilja företagen åt är vad som sker om man ångrar sitt köp. I vissa fall är man själv tvungen att betala returfrakten. Det kan innebära en kostnad på flera hundra, vilket få tänker på.

En stor fördel är om E-butiken erbjuder fri frakt och fri retur. Att få fri retur är däremot inte någon standard så man bör som konsument läsa igenom villkoren för frakt/retur för att vara säker på vad det kan uppstå för kostnader.

  • Installation

För vissa är det hur enkelt som helst att installera en diskmaskin eller en tvättmaskin – andra har ingen aning om hur man gör. Det är därför som det ofta erbjuds ett ”installationspaket” när man köper vitvarorna. E-butiken har samarbete med flera hantverksföretag runt om i Sverige som kan komma ut och installera. Att köpa denna tjänst i samband med att man köper vitvarorna är ofta betydligt billigare än att kontakta en hantverkare när produkterna levererats. Den som vill ha hjälp med installation bör därmed beställa detta på en gång. (Däremot erbjuds det inte av alla E-butiker). Om du behöver laga vitvaror finns det bra information på nätet. Nu för tiden erbjuds även RUT-avdrag för reparationer i hemmet.

  • Använd kreditkortet (extra försäkring)

Det är mycket vanligt att kreditkort har ett flertal försäkringar som automatiskt aktiveras om kortet används. Ett exempel är ”Leveransgaranti”. Om varan inte blir levererad av butiken kan försäkringen utnyttjas och pengarna betalas tillbaka. Självklart ska man alltid kontakta återförsäljaren först för att se om man kan hitta en lösning. Men hittas ingen lösning kan pengarna fås tillbaka via försäkringen.

Den andra försäkringen som kan utnyttjas är ”Prisförsäkring”. En person som köper en vara och sedan upptäcker att exakt samma vara gick att köpa billigare någon annanstans kan få mellanskillnaden av kortföretaget. Detta förutsatt att man upptäckt detta inom en viss tid efter att köpet genomfördes.

Den tredje försäkringen är ”Extra garanti”. När man köper vitvaror ingår alltid en garanti. Men med kortet kan man få att denna garanti förlängs med ett år.