Brädspel

Strategispel från brädspel till mobilen

Strategispel var en gång i tiden endast ett spel som spelades i form av brädspel. Man satt antingen med familjen eller med sina kompisar och spelade. En av de klassiska favoriterna än idag är Risk.  Idag spelar vi fortfarande strategispel i form av brädspel, fast i en mycket mindre skala. Med teknikens framgång förvandlades även strategispelen till datorspel. Nu behövde man inte hålla koll på alla delar till spelen, eller gömma spelet från sina småsyskon allting fanns på datorn. Ganska enkelt kunde man gå till den lokala spelbutiken och köpa klassiska titlar som tex. Warhammer eller Civilization. Visst kostade det en slant,  men självklart var det värt det. För varje version som kom ut blev grafiken bara bättre och bättre, även spelens funktioner förbättrades.

De klassiska brädspelen ha behållit sin plats bland spelentusiaster, och många som är intresserad av spel, spelar egentligen både och.  Med teknikens framgång, snabbare internet uppkoppling, säkrare tillvaro på nätet än var det var för 10 år sedan, så har det blivit allt mer ovanligare att man går till spelbutiken och köper nya titlar, eller hyr ett spel över helgen. I stället kan man både snabbt, säkert och enkelt ladda ner programvaran antingen från nätet eller direkt från spelkonsolen. Visst har det hänt en del incidenter då kreditkort som varit direkt kopplade till speltillverkare lagts ut på nätet av hackare, och helt enkelt satt vår personliga säkerhet och integritet på spel. Lyckligtvis så har trenden inte stoppats pga av hackarnas försök .

För mindre än tio år sedan var det inte många som kunde förutspå att mycket av vårt spelande skulle förvandlas till mobilt spelande. När den smarta telefonen tågade in på marknaden, var det många speltillverkare som insåg att framtidens spelande kommer ske mobilt. Antingen i telefonen eller i sk. tablets. De spel som kunde anpassa sig till mobila enheter gjorde det, andra fortsatte att vara antingen baserade på nedladdningsbar mjukvara till datorn eller browser baserat.

En form av spel som hittat sig rätt i mobila enheter är mmo spelen. MMO som står för Multi Player Online Game, var fram till mobilens övertag helt baserat på din dators webbläsare. Man registrerade sig helt gratis och efter det kunde man sätta igång med spelandet. Just denna form av spel har blivit extra populär via mobilen av olika anledningar. Spelen fungerar jättebra via mobilen, man kan spela lite när man vill man behöver inte vänta tills man kommer hem från jobb eller skola, tex. på bussen när man är uttråkad eller i klassrummet när man väntar på läraren som är sen. Bäst av allt med mobilspelandet är att man slipper sätta av tid där hemma för spelandet.  Så istället för att regga ett konto online, kan man gå in på spelets hemsida via telefonen och helt enkelt ladda ner deras app gratis för att komma igång. Nackdelen med mobilspelandet är dock att spelen är tillgängliga hela tiden, det är därför extra viktigt att man har koll på hur mycket man spelar och inte skapar sig ett beroende, kom ihåg att lagom är alltid bäst.