Byta bildäck datum

När måste man byta däck på bilen?

Att ha koll på vilka regler som gäller för vinter- och sommardäck handlar om att undvika böter och att köra säkert på vägarna. Det som gäller är:

Vinterdäck

Enligt lag måste man ha vinterdäck från och med den första december och sedan fram till sista mars. Detta förutsatt att det är vinterväglag. Det är alltså helt lagligt att ha sommardäcken även på vintern – i alla fall så länge som inte det klassas som vinterväglag. Däremot tar man en mycket stor chansning. Detta både ur ett säkerhetsperspektiv och utifrån att Polisen har rätt att avgöra om det är vinterväglag eller inte. Det spelar då ingen roll vad man själv anser eller hur vädret var när man rullade hemifrån.

Det finns vinterdäck med och utan dubb. De med dubb får tidigast användas 1oktober och får maximalt användas fram till 15:e april. Men det finns undantag. Man får ha dubbdäck om det är vinterväglag eller om man kan befara att detta kommer att uppstå under den resa man utför.

På vinterdäck måste mönsterdjupet vara 3mm om det är personbilar och lätta lastbilar. Det är samma mönsterdjupskrav på släpvagnar. Är det en lastbil, buss och andra tunga fordon är kravet 5mm.

Sommardäck

Ett sommardäck ska minst ha 1,6mm minst mönsterdjup. Överlag får sommardäck användas så länge som det inte klassas som vinterväglag på vägarna. Några andra regler finns inte som begränsar dessa. Om vinterväglag uppkommer kan man sätta snökedjor på sommardäcken. Detta klassas då som vinterdäck.

Friktionsdäck

Friktionsdäck är utformade för att möta kraven som ställs både på sommardäck och vinterdäck. Därmed kan man använda dessa året runt vilket gör att de även ibland kallas för året-runt-däck. De är bättre än sommardäck på vintern och bättre än dubbdäck på sommaren. Men inte bättre än de specifika däcken för deras årstid. Vill man ha så bra kvalité som möjligt bör man därför ha både sommar- och vinterdäck.

Att tänka på vid däckbyte

  • Aldrig olika däcktyper

Som bilägare får man antingen välja dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är därmed inte lagligt att mixa detta och ex. ha två dubbade och två odubbade på bilen. Man får inte heller blanda sommardäck och vinterdäck. Alla fyra däck ska alltså alltid vara av samma modell.

  • Byt alltid två i taget

Om man bara byter ut ett däck kommer det att påverka köregenskaperna. Det är viktigt att däcken därför byts i par, dvs de på samma axel. Det allra bästa är däremot att alltid byta samtliga däck på en gång. Någon lag som reglerar detta finns däremot inte.

  • Även släp

Om bilen har dubbdäck så är det lagligt krav på att även släpet har detta. Däremot gäller inte motsatsen – att dubbdäck på vagn kräver det på bilen.

Kommentera