Garage utan garageport

Installation av garageport med motor

Att kunna öppna och stänga garaget från bilen är både bekvämt och praktiskt. Genom en fjärrkontroll kan garageporten styras och man behöver aldrig gå ur bilen för att öppna porten när man kommer hem.

Till viss del går det att montera motor på befintlig garageport vilket självklart håller nere kostnaden betydligt. Om detta går, eller om man måste köpa ny garageport, beror på hur porten är uppbyggd och hur den öppnas. Har man takskjutport, slagport eller rullport är det mycket vanligt att en motor kan monteras.

De som har tänkt att köpa ny garageport kan med fördel köpa en modell som redan har motor vilket gör montering och installationer betydligt enklare. Dessutom är då motor och garageport skapade för att passa varandra vilket skapar mindre framtida besvär.

  • Följ instruktionerna noga

Det kan låta självklart men allt för många slarvar med att följa de instruktioner som följer med garageportsmotorn. Detta inte minst om man har installerat garageportar och motorer tidigare och utgår från att det alltid sker på liknande sätt. De olika modellerna installeras generellt på olika sätt.

Den som köper en begagnad motor bör kontrollera att man även får installationsguide alternativt kan ladda hem detta från internet utifrån modellens beteckning.

  • Installera själv eller boka tjänsten?

De allra flesta företag som säljer garageportar erbjuder även tjänsten att montera dessa. Detta bör i så fall beställas i samband med att porten beställs. Med tanke på att man kan dra av 30% i ROT-avdrag blir kostnaden även något lägre.

Att installera själv är självklart den billigaste vägen att gå. Dessutom är det inte säkert att ett företag erbjuder sig att installera en motor om den inte är köpt genom dem. Läs mer om detta på olika forum på nätet.

Underhåll

För att garanti ska gälla och för att garageporten ska ha så lång livslängd som möjligt är det viktigt med regelbundet underhåll. Gångjärn smörjs med smörjspray vilket brukar vara en syntetisk olja. Se till att sprayen klarar av mycket låga och höga temperaturer för att inte påverkas av klimatet.

Denna spray kan man använda på gångjärn, kedjor, vajrar och kuggar. Detta oavsett om det är plast eller metall.

Axlar kan smörjas med fettspray/smörjfettspray. Ett exempel är litiumfett som överlag har mycket god förmåga att tränga in i extremt små utrymmen. En fördel är att den inte rinner vilket gör att man kan ha den till hänglås, spanjoletter och axlar. Även denna spray bör klara av höga och låga temperaturer.

Behöver en service genomföras är den en fördel om en utbildad tekniker ser över garageporten.