Ett par tips om du skall byta däck

Alla bilägare måste förr eller senare byta däck. Det går helt enkelt inte att köra med samma däck hur länge som helst. Dels eftersom det är lag på att man måste ha vinter- respektive sommardäck samt att däcken slits efterhand vilket leder till att man blir tvungen att byta till nya när mönsterdjupet är för litet.

Gör det själv eller välj en däckverkstad

Om du inte vill anlita en däckverkstad så går det även bra att byta däcken själv. Det blir lite billigare och för den som gillar att meka med bilar så är det faktiskt ganska kul också. Om man behöver nya däck så kan man köpa dessa på nätet och sedan är det bara att hämta dem hos närmaste ombud (om man inte får dem hemlevererade) och ta hem dem till garaget. När det kommer till att byta däck själv så är säkerhetsaspekten A och O. Det är mycket farligt att slarva med säkerheten så detta måste ges högsta prioritet. Till att börja med så skall man se till att bilen står på ett plant underlag så den inte står i en backe exempelvis och börjar rulla under tiden som man jobbar. Man bör även lägga i en växel och dra åt handbromsen för att ytterligare minska risken för att bilen rullar iväg. Att byta däck innebär att däckbytet utförs på i princip samma sätt oavsett om man byter på en bil,  fyrhjuling eller på ett annat motorfordon.

Använd domkraft

När bilen står säkert så är det dags att lyfta den. Detta gör man med en garagedomkraft (domkrafter som medföljer bilen är ofta klenare) för maximal säkerhet och det är även viktigt att vara noggrann att sätta domkraften mot de avsedda ytorna under bilen. Är man osäker var dessa finns så kan man kolla i bilens instruktionsbok. Att sedan dra loss muttrar och byta själva hjulet med däck och fälg brukar inte vara några konstigheter. Det är bara viktigt att man inte glömmer att efterdra muttrarna när man kört 10 – 15 km med de nya däcken.