tomatsoppa

Så gör du den perfekta tomatsoppan

Tomatsoppa är en rätt som funnits i hundratals år, och kom redan till under Christoffer Columbus tid när han upptäckte tomaterna. Allt eftersom medelhavets influenser började sprida sig runt om i världen så började även tomatsoppan göra det. Nu för tiden kan du till följd av den uråldriga utvecklingen av denna magnifika rätt hitta varianter från såväl México som Toscana. Så med alla dessa varianter – hur gör man egentligen den perfekta tomatsoppan?

Använd bra råvaror

Oavsett vilket recept du använder för din tomatsoppa så mynnar det ofta ut i ett par viktiga grundpelare. Den första av dessa är att använda bra råvaror, eller med andra ord så bra tomater som möjligt. Skillnaden på ett par kylda tomater från Lidl mot ett par ekologiskt eller närodlade tomater som fått trivas i solen kan vara som natt och dag. Tomater ska smaka sött och saftigt, inte vattnigt och tråkigt. Genom att handla bra ekologiska tomater och låta dom ligga framme istället för att stoppa in dom i kylen direkt efter du handlat så har du den perfekta basen för en härlig tomatsoppa.

Andra viktiga saker beroende på recept kan vara att exempelvis använda färska örter istället för torkade. Varför inte köpa en färsk basilika som du låter växa i köksfönstret? Att kunna knipsa av ett par blad och kompensera allt ifrån smörgåsar till tomatsoppan är aldrig fel – och det slår torkad basilika från de stora kryddtillverkarna med hästlängder.

Vilket recept ska man använda?

Recept på tomatsoppa finns det massor utav. I princip varenda kokbok du kan hitta i ditt eget eller vänners hem innehåller minst ett recept. Och när du söker på internet så finner du ännu fler. Så vilket ska man egentligen använda? På den frågan finns det såklart inget slutgiltigt svar, utan det handlar mer om vilken typ av tomatsoppa du är ute efter samt att prova sig fram. Men en rekommendation kan exempelvis vara att kolla in den kända kocken Jamie Olivers tomatsoppa, som har blivit väldigt känd. Ett annat läckert förslag kan också vara att undersöka hur man gör tomatsoppor i Toscana, som ofta är lite krämigare och kryddigare än den övrigt traditionella italienska varianten.

Att prova sig fram med olika recept är alltså viktigt, och man får känna sig fram vilket recept som blir ens personliga favorit. Om du använder internet för att hitta ett recept eller kokboken du ärvt från mamma spelar inte så stor roll. Var dessutom inte rädd för att modifiera receptet ibland. Somliga gillar smaken av svartpeppar mer än andra, och det är inget fel i att krydda lite extra.

Att skapa den perfekta tomatsoppan är alltså svårt men absolut inte omöjligt. Och när du väl har fått pli på det så kommer du märka hur otroligt gott och smidigt det är att kunna göra soppa på överblivna tomater. Dessutom är det någonting nästan alla människor oavsett ålder eller diet uppskattar. Lycka till med din tomatsoppa!