vinsatser-bra-eller-daligt

Vinsatser någonting som ännu inte gått ur tiden

Redan under 70 och 80-talet kom det stora nyheter bland Sveriges grossister och handlare – nämligen vinsatser. Vinsatser är ett enkelt sätt att kunna tillverka sitt eget vin alldeles hemma innan för dörren. Sedan lanseringen av olika vinsatser så har det växt från att vara ett nischat specialintresse bland entusiaster till någonting mycket större – men vad exakt är det och vad behövs för att komma igång?

Göra sitt eget vin

Att göra sitt eget vin är någonting vi människor gjort under tusentals år, faktum är att det funnits bevis på att redan under egypternas tid så jäste man frukter för dess berusande effekt (och goda smaks skull). Men nu under 2000-talet ser det lite enklare ut. Allt man behöver för att komma igång är ett par grundläggande tillbehör. Som till exempel en plastdunke, ett jässtop och några få andra detaljer – sen sist men inte minst vinsatsen i fråga. När du har allt detta så är det bara följa instruktionerna som kommer med på baksidan av vinsatsen så hittar du allt du behöver veta. Oftast är det klart på så lite som 10-14 dagar – och du har ditt egentillverkade vin att bjuda på. Vinsatser kan du beställa här.

Vad är egentligen en vinsats?

En vinsats är helt enkelt en sammansättning av grundförutsättningar för att kunna skapa vin. Om vi tar bort fackspråket så innebär det helt enkelt du får ett koncentrat, jäst och klarningsmedel. Allt du behöver tillsätta är lite vatten och låta det jäsa. Vissa vinsatser rekommenderar att man tillsätter socker för att lättare öka på jäsningsprocessen och därmed även alkoholhalten. När allting är klart (tar olika lång tid beroende på vinsats) så tillsätter du klarningsmedel för att bli av med rester från jäsningsprocessen. Beroende på hur omsorgsfull man är kan man vid detta stadie börja använda ytterligare reningsverktyg såsom filter.

Vad säger lagen om vintillverkning?

Att tillverka vin för eget bruk är helt tillåtet, och du får till och med tillverka starkvin med upp till 16 % alkoholhalt. Så lagen är helt på det klara med vintillverkning, och det är också därför som hobbyverksamheten att tillverka vin har blivit så pass stor. Det är alltså inte bara för den goda smakens skull som man tillverkar vin utan också för det är en mycket rolig process. Dessutom är det ju oslagbart att kunna ta med en snygg flaska vin med egen etikett och innehåll när man blir bortbjuden hos någon. Om inte annat så är det ett perfekt samtalsämne när man ger bort flaskan.

Sammanfattning om vinsatser

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att vinsatser är någonting som ännu inte blivit omodernt. Snarare tvärt om. Att tillverka sitt eget vin och buteljera är både roligt, gott och avslappnande. Dessutom blir det faktiskt ofta billigare än om man handlar sitt vin på systembolaget. Så om du inte redan har gjort det – köp din första vinsats och börja tillverka ditt eget vin.

För dig som är intresserad av historian bakom vintillverkning så kan du läsa mer om ämnet här. Lycka till!