Termomugg eller termosmugg?

De som vill ha en ”kaffe på språng” kan med fördel köpa in en termosmugg. Eller heter det termomugg, muggtermos eller något annat? Vi reder ut begreppen

Termomugg –Ordet termomugg anger är att det är en mugg med termofunktion. Termo betyder därmed att ”bibehålla temperatur”. Det kan jämföras med termokjol, termobyxor som behåller värmen och termostaten som reglerar temperaturen. Ordet termo avser därmed värmehållande.

Här betyder det egentligen bara att koppen är mer värmehållande än en vanlig kaffekopp. Det kan exempelvis vara tjockare porslin och ett enkelt lock. Därmed kommer värmen att hållas längre.

Termosmugg – Ett litet S gör skillnad. I detta fall betyder det att det är en termos som är en mugg. Med andra ord att det inte bara är värmehållande mugg utan en mugg med termosfunktion. En termos är oftast uppbyggd med flera lager för att värmen så sakta som möjligt ska spridas ut. Rent fysiskt skulle man därmed kunna säga att termosmuggen bör ha mer värmehållande funktion än en termomugg.

Muggtermos – Ett ord som bara vänder det föregående ordet bakvänt. Det blir därmed exakt samma sak. Men med tanke på att det är betydligt fler som söker på termosmugg bör man ändå säga att det är detta ord som bör användas av dessa två.

Termokopp – Vissa säger även termokopp. Likt termomuggen är det termofunktion och inte termosfunktion. Men sen finns en tydlig skillnad. Det är en kopp och inte en mugg. Ser man på definitionen så innebär detta att det ska vara en enkel kaffekopp eller  liknande. Men resonerar man så kommer man ha svårt att hitta produkter på den svenska marknaden. Alla produkter är nämligen snarare muggar. De är lite större och lite ”grövre”. Några små kaffekoppar med termofunktion är svårt att hitta.

Isolerande kopp – Detta skulle kunna jämföras med termomuggen eller termokoppen. Med ordet isolerande talar man om att det är en tjockare och mer värmehållande produkt än de vanliga. Men hur mycket behöver koppen vara tjockare för att den ska klassas som isolerande?

Värmekopp – En kopp som håller värmen? Eller en kopp som blir varm? Det framgår inte att värmen kommer behållas utan enbart att det handlar om värme. Ordet bör inte vara det rätta och det är enbart ca 120 personer som söker på detta ord – per år.

Vilket namn du nu än säger så hittar du din värmemugg från Contigo, Stelton eller Sagaform här

Vilket ord som ska användas? Enligt Google är det i alla fall flest som söker termosmugg.

Webbs
Logo