En selma för fred

Har du en gammal Selma som ligger och skräpar?

Det har nog inte undgått många att Riksbanken är på gång med att byta ut ett antal gamla sedlar och även ett par mynt. Nyligen skickade Riksbanken ut en broschyr till alla hushåll som mycket pedagogiskt berättar om utbytet av gamla sedlar och mynt något som sker i flera steg med start nu i höst.

En selma för fred – ett initiativ från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Men vad gör en då om en hittar en Selma eller kanske en Jennie Lindare (gamla 50-lappen) i en madrass eller gammal slalompjäxa. Det går fortfarande att lösa in sedeln genom att skicka den till Riksbanken men de tar då ut en avgift på 100 kr. Så har du bara en tjuga eller en femtiolapp är det en rätt dålig affär. Du måste dessutom fylla i ett formulär för att motverka penningtvätt. Ett annat tips är att låta dina gamla utgångna sedlar göra nytta i kampanjen “En Selma för fred” som fredsorganisationen Svenska Freds nyligen lanserade.

  • Vi tar emot ALLA sedlar som någonsin cirkulerat i Sverige i kampanjen och låter dem få nytt liv i vårt fredsarbete. Du kan alltså skicka över en sedel från när Svenska Freds grundades 1883 och vi kommer kunna lösa in den hos Riksbanken och låta den få nytt värde istället för att strimlas och eldas upp, säger Daniel Holking, kommunikations- och insamlingsansvarig på Svenska Freds.

Lämna in dina utgångna sedlar

Det som främst kommit in på sistone är de nyligen utgångna 20-lapparna (Selmorna), 50-lapparna (Jennie Lindarna) och de väntar fortfarande på den första utgångna tusenlappen. Totalt har insamlingen i skrivande stund gett över 5000 kr i gamla obrukbara sedlar.

  • Ta ett kuvert och lägg de ogiltiga sedlarna i. Posta dem sedan till oss på adress Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Polhemsgatan 4, 112 36 Stockholm. Så lovar vi att de ska komma till nytta igen. Det kan alltså vara ännu äldre sedlar, 5-kronorssedeln, 10-kronorssedeln eller andra gamla valörer, bara de är utgångna. Vill en sedan ge en gåva med vanliga giltiga pengar har vi ju så klart alltid vårt 90-konto (901-0851) avslutar Daniel Holking om insamlingen.

Vill du veta mer om insamlingen?

Läs mer om “En Selma för fred” på Svenskafreds.se

Lämna ett svar