5HTP

Bli av med nedstämdhet eller depression med kosttillskott

Att må bra är någonting som vi alla förtjänar att göra – och faktum är att de allra flesta faktiskt mår helt okej. Fast tyvärr finns det också dom som inte alltid mår så bra, där saker såsom stress över jobbet, framtiden eller tidigare upplevelser kan sätta kämpar i hjulet när det kommer till ens mentala hälsa. I den här artikeln går vi igenom det kanske viktigaste i formeln för att må bra – nämligen kemin.

Vad får oss att må bra?

Vad som får oss människor att må bra är såklart individuellt. Medan somliga finner lycka i träning och en aktiv livsstil så finns det andra som prioriterar karriär och sena kvällar på jobbet. Det finns egentligen inget ”fel” eller ”rätt” i vad som får oss att må bra, förutom en sak; Serotonin.

Serotonin är en så kallad neurotransmittor (signalsubstans) som är den som kontrollerar och får oss att känna lycka. När du är nykär så arbetar serotonin receptorerna för fulla muggar, och den där pirriga känslan samt konstanta lyckoruset har alltså med hjärnkemi att göra. Lika så när våra serotonin nivåer är låga så kan man känna dysfori och nedstämdhet. Under vinterhalvåret är detta extra vanligt med mörka tider och mycket stress samt färre semestrar inplanerade. Det kan också hända om man exempelvis missbrukat vissa droger eller helt enkelt naturligt har lägre serotonin nivåer. Det finns med andra ord många anledningar till att ens serotonin receptorer inte alltid tillverkar så mycket serotonin som dom ska.

5-HTP och serotonin

För att få bukt med låga serotonin nivåer så finns det många metoder och sätt. Vissa går till en psykiatriker eller kurator där man kan få SSRI preparat utskrivna. Andra föredrar att börja träna mer och via naturligt sätt öka serotonin nivåerna. Men under de senaste åren så har det börjat blivit allt mer populärt med ett allt mer säkert och enkelt sätt att öka dom – nämligen 5-HTP.

5-HTP är ett kosttillskott som redan idag förskrivs i första hand mot depression i ett flertal länder i Europa. 5-HTP är en naturligt förekommande aminosyra som våra kroppar tillverkar av sig själv för att kunna producera serotonin. Hos vissa människor kan man dock ha för låga nivåer och tillverkning av 5-HTP, och det är vid sådana tillfällen som det extra tillskottet kan göra under.

Massvis med användare har rapporterat mycket positiva effekter genom att använda 5-HTP efter enbart ett par veckor. Dessutom har det betydligt färre biverkningar än de förskrivna medicinerna som man vanligtvis får från sjukvården. Så med andra ord är det beblandat med lägre risker och samtidigt minst lika eller högre effektivitet enligt flertalet studier.

Så om du också känner dig lite låg utan anledning eller helt enkelt behöver en knuff i rätt riktning, överväg att pröva 5-HTP. Kanske du också har låga serotonin nivåer, och avsett orsak eller anledning så är 5-HTP en mycket liten investering i dig själv som kan ge en stor positiv inverkan. För som sagt, alla förtjänar vi att må bra – även du!