Regler för vapenskåp & förvaring av jaktvapen

Som jägare i Sverige är det en hel del utrustning att hålla koll på. Allt ska vara i ordning till jaktsäsongen drar igång, och det är många regler att förhålla sig till. En av de kanske viktigaste reglerna att följa är att se till att ha sina gevär och övriga vapen i ett godkänt vapenskåp som följer de krav som är satta inom Sveriges gränser. Ett godkänt vapenskåp ska bland annat hålla en viss vikt, och placeras på ett ställe som gör att skåpet inte kan bli stulet vid ett eventuellt inbrott. Detta innebär att vapenskåp till exempel inte får förvaras i en sommarbostad, utan ska vara installerat i ett boende som är bebott året runt. Genom att ta reda på all nödvändig information kan man vara säker på att slippa framtida problem eller böter för att reglerna inte efterföljs som väntat.

Funktion & finess

Vilka funktioner och finesser som vapenskåpet ska vara utrustat med är naturligtvis upp till var och en. Vanliga variationer kan vara olika färger, former hyllplan och storlekar. Normalt har ett vapenskåp plats för 2-4 gevär, men det finns ett stort urval och många varianter där upp till ett dussin studsare och hagelgevär kan förvaras tryggt.

Vid transport

Ett jaktvapen som transporteras ska alltid vara nedpackat i fodral som är anpassat för respektive vapen. Magasinet ska alltid vara uttaget ur vapnet för att oskadliggöra detsamma. Om det är möjligt bör vapnets viktigaste delar förvaras på helt separata platser och under uppsikt för att ytterligare säkra att vapnet inte hamnar i fel händer vid exempelvis en olycka eller om du under transporten blir utsatt för ett rån eller inbrott.

Innan du installerar ditt vapenskåp

Innan du installerar ditt vapenskåp är det en god idé att läsa ordentligt på polisens hemsida, där tips och information finns att läsa om både vapenlicens och hur dessa licenserade jaktvapen ska förvaras.

Tags:

Webbs
Logo