Fem sätt att få billig surf

Internet och uppkoppling mot nätet en självklarhet. Vi surfar, uträttar ärenden och kommunicerar med varandra via nätet i en allt större utsträckning. Att du har tillgång till nätet är viktigt, men vilket är det bästa sättet att vara uppkopplad på? Vad finns det för alternativ för att ansluta sig till nätet och vilket ger dig den billigaste surfen?

Det finns flera sätt att få tillgång till internet. Ett bra sätt att jämföra och hitta vad som passar dig bäst är att läsa guider om mobilsurf, mobilt bredband och gratis kontantkort. På så vis kan du få hjälp att analysera din mobilanvändning, hitta en passande surfmängd och jämföra vilken mobiloperatör som passar dig bäst.

Internet och surf

Sedan slutet av 90-talet har allt fler privatpersoner fått tillgång till internet. Ursprungligen var det framförallt via kablel-TV och via ADSL-modem genom det analoga telefonnätet. Numera har fiberbaserade områdesnät ersatt och vi har via fasta bredband fått uppkopplingar på flera hundra Mbit i hemmet. Nackdelen med fasta bredband är såklart att du är geografisk begränsad – du måste ofta befinna dig i hemmet för att surfa.

Ny teknik och framför allt nya telenät (3G och 4G) har möjligtgjort snabb surf över mobilnäten. Strax efter milleniumskiftet introducerades mobilt bredband som gav internetaccess via mobila nätverk. Det gav en geografisk frihet. Nu kunde man surfa snabbt oavsett var man befann sig.

Vi kan se att den mobila trenden håller i sig. Mobiloperatörerna forsätter att flytta fram sina positioner. De tar en allt större roll i att tillhandahålla datatrafik och internetuppkopplingar.

Mobiloperatörer

I Sverige finns det flertal mobiloperatörer. De största mobiloperatörerna och de som äger mobilnäten i Sverige är Telia, Tele2, Tre och Telenor. De har tillsammans byggt ut nät och infrastruktur för fjärde generationens mobilnät även kallat 4G.

Förutom de största mobiloperatörerna som äger näten finns det en rad mindre operatörer som tillhandahåller mobila tjänster och abonnemang via de stora operatörernas nät. Exempel på mobiloperatörer som gör det är Halebop, Vimla, Fello, Hallon och Comviq.

Mobiloperatörerna ebjuder flera sätt att få billig surf.

  1. Mobilabonnemang med surf

Det billigaste sättet att få permanent internetaccess är idag ett mobilabonnemang med surf. Det finns flera mobilabonnemang att välja mellan från cirka 100 kronor och uppåt. Datamängden som ingår i mobiltelefonabonnemangen varierar och är idag mellan 1-50 GB.

Du använder din mobiltelefon för att komma åt internet, även kallat mobilsurf. Fördelen att använda mobilsurf är att du kan komma åt internet var du vill, de flesta hemsidor är mobilanpassade varpå din dataförbrukning blir förhållandevis låg och din månadsförbrukning lägre.

  1. Surfa med mobilt bredband

För dig som använder stora datamängder varje månad och vill ha tillgång till nätet oavsett var du befinner dig är mobilt bredband ett bra alternativ. Mobilt bredband tillhandahålls av mobiloperatörerna som ger dig ett simkort som du kan använd i en surfplatta, i ett USB-modem eller i en 4G Wifi-router.

Med mobilt bredband får du ett lägre pris per GB än om du använder dig av ett mobilabonnemang. Det finns mobila bredband på abonnemangsform, ofta utan bindningstid. Perfekt för dig som lever ett aktivt liv och kanske tillbringar längre perioder i sommarhus eller på sjön.

  1. Kontantkort för surf

Kontantkort är förbetald form, där du betalar och sedan förbrukar. Kontantkort är det enklaste och billigaste sättet att få mobilt internet. Man kan köpa såväl mobilsurf som mobilt bredband på kontantkortsform.

Kontantkort kan du beställa hem gratis. När du sedan vill nyttja ditt kontantkort laddar du det med ett valfritt belopp som du sedan kan konsumera på till exempel mobilsurf. När du använt hela det förladdade beloppet eller 30 dagar passerat blir kortet inaktiverat och du måste på nytt ladda på med pengar för att kunna nyttja det igen.

Kontantkort är en bra lösning för de som bara utnyttjar surf sporadiskt eller har svårt att teckna abonnemang på grund av betalningsanmärkningar.

  1. Fast bredbandsuppkoppling

Är du en storsurfare så är ett fast bredband det bästa alternativet. Idag finns det inga leverantörer i Sverige som erbjuder mobilsurf eller mobilt bredband utan begränsningar i surfmängden. Däremot den fasta bredbandsuppkopplingen har aldrig begränsningar i datatrafiken utan du kan surfa fritt helt obegränsat.

Använder du streamingtjänster som Netflix eller SVT Play så rekommenderas en fast uppkoppling. Du får hög bildkvalitet och slipper problem med att bilden laggar.

  1. Wifi-zoner

Wifi-zone är kanske inte den smidigaste lösningen, men definitivt det billigaste sättet att surfa. Publika Wifi-zoner blir allt vanligare. Det innebär att du kopplar upp dig mot ett publikt wifi-nät.

Det som är jobbigt är att du inte får den geografiska friheten som mobilsurf ger. Ett wifi-nät innebär att det finns en router som du ansluter dig mot och du måste därfär vara i närheten av routern för att det ska funka. Telia Wifi är ett exempel på wifi-zon som ofta finns på publika platser som flygplatser, restauranger och varuhus. Andra exempel är städer som beslutat sig att det ska finnas fritt internet i stadskärnan.

Bäst surf för dig?

Så vilket sätt att surfa passar bäst för dig? Oftast kan mix av ovanstående lösningar vara det bästa. Bästa sättet att undvika onödiga kostnader och få billig surf är att analysera sitt behov, jämföra alternativen och välja det som är bäst just för dig. Tänk också på att den är en bransch i snabb förändring. 5G-näten är snart här. De kommer att ge ännu snabbare surf i stora datamängder. Det är som upplagt för ett priskrig med bra kampanjer. Undvik därför abonnemang med lång bindningstid och långa uppsägningstider. Var flexibel och öppen för att testa nya leverantörer. Det kommer ge dig billigast surf framöver.

Webbs
Logo