Förvara, Installera och hantera dina bläckpatroner rätt

Som med allt annat beror livslängden och kvalitén på bläckpatroner på hur de hanteras och förvaras. Genom att ta hand om dem på rätt sätt bibehålls kvalitén så länge som möjligt vilket i längden även håller nere utskriftskostnaderna.

Oavsett om man köper billiga bläckpatroner online eller i en fysisk butik så levereras den i en förpackning. Första regeln är att inte öppna förpackningen förrän patronen ska användas. Den skyddar patronen både från stötskador och från direkt solljus. Förvara dessa alltid i rumstemperatur och därmed inte för nära ett element eller fönster då värme kan försämra dess kvalité.

Man kan välja att öppna kartongen/plastemballaget om man sedan är försiktig med patronen. Exempelvis om man vill att den ska ta mindre plats. Men dra aldrig bort den tejp som sitter och täcker för lufthålet till patronen. Det ska ske direkt innan den ska användas. Enligt ett av de större företagen, som säljer bläckpatroner, bör även öppnad patron användas inom sex månader.

Byte av patron ska sedan ske när det börjar närma sig slutet på den patron som sitter i skrivaren. Det är bättre att byta när det finns lite kvar än när den är helt slut. Det är nu som tejpen för lufthålet tas bort. Det är även en fördel att rengöra skrivarhuvudet varje gång en patron byts ut. Detta är inte något som måste göras men det gör att skrivaren kommer att hålla längre.

Genom lufthålet skapas samma tryck utanför bläckpatronen som inuti den. Skulle det ske en snabb förändring i luftens temperatur kan luften i patronen vidga sig och därmed pressa ut bläcket. I detta fall behöver man enbart torka bort bläck som kommit ut och vänta för att se att det inte kommer ut mer bläck. Om så inte sker kan patronen användas igen. Det man ska tänka på är att aldrig röra på bläckmunstycket. Minsta lilla beröring kan förändra utskriften till det sämre.

Lämna ett svar