Padeltennis

Padeltennis allt mer populär som träningsform

Padeltennis (eller bara Padel) är en förhållandevis ny racketsport. Nära besläktad med klassisk tennis och squash spelas ”Padel” på en plan med nät. Skillnaden jämfört med andra liknande racketsporter är att väggar och annat kan användas i spelet. Dessa skillnader öppnar upp nya möjligheter för ett kreativt spel, samtidigt som det innebär många utfall och bra träning.

Mer om padel

Padel är på framfart i stora delar av världen. Men det är i Spanien sporten är som allra mest populär. Historiskt sett tros sporten ha startat i Centralamerika. På 70-talet kom sedan sporten till Europa, där den verkar bli kvar! Allt fler padelhallar öppnar upp för spel runt om i Europa.

Spelplanen

En padelplan är normalt 10 gånger 20 meter och omges av väggar. Normalt spelas Padel som ”dubbel” med två spelare på varje sida, men det går även att spela en mot en. Väggarna kan användas för att få över bollen till motståndarens planhalva, och egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för vilka typer av slag som kan göras. Planhalvorna skiljs åt av nät precis som i vanlig tennis. Ofta spelas singel på en något mindre plan än planen som används vid dubbelspel.

Racket

De rackets som används för padel har i regel tre olika former. Rund, droppe och diamantform. De flesta nybörjare bör använda ett runt racket, samtidigt som mer avancerade spelare ofta använder diamantformen. Eftersom padelracket saknar strängar blir bollträffen ofta mindre explosiv och bollen får inte samma fart. Det kompositmaterial som används gör racket lätt, men för nybörjare är ett allt för lättviktigt racket inte alltid bäst. Ett racket med mer vikt skapar ofta större stabilitet i spelet. Samtidigt ger ett tyngre racket mer kraft vid bollträff, vilket kan vara bra för nybörjare som inte ännu har kraft i slagen.

Se proffs spela padeltennis på Youtube

Lämna ett svar