Friends Arena

Evenemang på Friends Arena

Friends arena ligger i närförorten Solna strax norr om Stockholm, i den nya stadsdelen Arenastaden. Arenan används för många syften, inte minst för fotbollsmatcher då det är den svenska nationalarenan för herrlandslaget.

Under sportevenemang har arenan en publikkapacitet på ungefär 50 000. Vid konserter ligger den siffran på 65 000 åskådare då även ståplatser är möjliga.

Kommunikationer

Kommunikationerna kring arenan är mycket goda. Arenan ligger endast en liten bit bort från Solna station, som kan nås med pendeltåg från Stockholm central på några enstaka minuter. Från Solna Station väntar sedan en promenad på ungefär 15 minuter.

Även tvärbanan har byggts ut till att få en hållplats vid Solna Station. Förutom det här kan man också på många olika sätt ta sig till Solna centrum (bland annat med tunnelbanans blåa linje). Från Solna centrum väntar dock en något längre promenad (ca 1,5 kilometer) än den som väntar om man åker till Solna Station.

Det går även flertalet bussar dygnet runt till Solna station. Vid evenemang trafikeras också en busslinje som stannar och avgår strax utanför arenan.

Vill man ta sig hit med bil ligger E4:an nära. Antalet parkeringsplatser uppgår till ca 4000. Om man inte är där tidigt kan det hända att man får parkera någon annanstans i Solna och promenera därifrån till arenan.

I framtiden väntar en egen tunnelbanestation för stadsdelen Arenastaden.

Arkitektur

Friends Arena är byggd för att vara flexibel. Den har utformats med åtanken att den ska skall kunna anpassas till i princip alla olika typer av evenemang. Med sina tre våningar upplever åskådarna en närhet till planen – inte bara för de som sitter på första raden.

Arenan är även försedd med ett tak som kan öppnas och stängas vid behov. Det skjutbara taket möjliggör ett behagligt klimat i arenan, även under vintersäsongen. Arenan är utformad för att kunna passa de flesta typer av underlag, så som is, grus och gräs.

Boende

Omkring Friends Arena finns det en hel del valmöjligheter när det kommer till boende. Vissa väljer att bo mer centralt i Stockholm, för att sedan helt enkelt ta sig ut till arenan på evenemangsdagen. Precis i anslutning till arenan finns även ett hotell som många väljer att bo på. Det enklaste är att titta på lediga rum på nätet på sidor som till exempel hotellfriendsarena.se.

Händelser

  • Den 14:e november spelade herrlandslaget i fotboll sin första match på arenan. Under matchen gjorde Zlatan Ibrahimovic 4 mål, varav ett av dem var en uppmärksammad cykelspark från långt ut på planen.
  • Den 11:e maj 2013 slog den ikoniska Bruce Springsteen publikrekord för konserter på arenan. Spelningen sågs av 56 840 åskådare.
  • Den 7:e april spelade AIK sin debut-tävlingsmatch på arenan. Matchen spelades mot Syrianska och slutade 0 – 0.