Värmepump – både klimatsmart och ekonomiskt

Värmepumpar är någonting som alla hus- och villaägare någon gång troligtvis ägnar en tanke åt. Det kanske är någon granne, kollega på jobbet eller vän som nyligen har skaffat en. Och visst verkar det smidigt tänker man. För alla som har direktverkande el där värme genereras via element i huset så kan en värmepump bli en stor kostnadsbesparing. Så vad är det som gör det så effektivt?

Olika typer av värmepumpar

Som med mycket annat när det kommer till hus och hem så finns det massor av olika typer med värmepumpar. Vissa värmepumpar använder exempelvis vatten och vätska för att värma luften medan andra återanvänder befintlig ventilation. Sen har vi också värmepumpar som utnyttjar luft utomhus för att skapa värme. IVT är en känd tillverkare som delar med sig av nyttig information på sin hemsida. Med andra ord finns det en hel del olika typer av välja på. För den oinvigde kan det därför kännas lite läskigt och svårt med beslutet vilken man ska använda. Om du ska köpa en poolvärmepump finns bra information att läsa innan.

Köpa värmepump billigt

Många som vill köpa värmepump billigt eller i allmänhet letar efter billiga värmepumpar brukar ofta enbart kolla på priset av själva modellen. Det kan tyckas lite dyrt med en investering på så mycket som tjugo tusen kronor bara för att byta energikälla i huset. Fast sanningen är att det inte egentligen bör ses som en kostnad, utan snarare en investering. Att använda en värmepump är betydligt mer energisnålt än många andra alternativ. Och beroende på planlösning du har i din villa eller bostad så kan man spara så mycket som hälften av hela energikostnaden och förbrukningen. Ifall man slår ut det över många år så blir det helt plötsligt ganska uppenbart att en värmepump snabbt betalar igen sig själv.

För att hitta en billig värmepump så är det viktigt att göra många jämförelser mellan modeller. För att göra detta på enklaste sätt kan det vara smart att prata med en värmepumpsmontör i din närhet för att rådfråga om rekommendationer. Utöver detta kan det också vara aktuellt att söka reda på information själv. Det finns gott om forum på nätet där värmepumpar diskuteras, och det finns massvis med jämförelsesidor fullproppade av recensioner och värmepumpar bäst i test.

Installera värmepump

Oavsett vilken modell man i slutändan väljer att använda sig utav så kommer frågan till sist alltid upp om just installationen. Visst kan man installera en värmepump själv om man har färdigheterna. Kom bara ihåg att många tillverkare kräver att man måste vara auktoriserad montör för att garantier exempelvis ska gälla. Om du känner dig minsta osäker kan det därför vara smart att låta en professionell värmepumpsinstallatör göra jobbet åt dig. Att installera värmepump är ingen lätt match, och vid minsta fel kan konsekvenserna bli ödesdigra för såväl elräkning som effekt på värmepumpen. Du får dessutom dra av kostnaden med hjälp av ROT-avdraget när du väljer att gå via en värmepumpsmontör – så med andra ord är inte kostnaden så hög man kan tro för att få hjälp med installationen.

Så om du också går i tankarna på att skaffa värmepump. Gör tanke till handling och börja planera för investeringen redan nu. Det lönar sig alltid i slutändan!

Skriv gärna en kommentar

Kommentera

Webbs
Logo