handy man with tool

Måla om lekstugan – att tänka på

Det går visserligen att köpa färdigmonterade och färdigbehandlade lekstugor men de flesta som säljs ska både monteras och behandlas. Dessa är betydligt billigare och arbetet som behöver utföras tar inte speciellt lång tid. Dessutom får man ju man ju själv välja vilken färg som lekstugan ska vara i. Varför inte låta barnen vara med och måla sin egen lekstuga?

  1. Limma och foga

Efter att hela huset är monterat bör man se över eventuella springor och täta dessa. Enklast sker detta med fogspruta och fogmassa som är till för att användas utomhus. I vissa fall kan det vara bra att applicera en del fogmassa varpå man väntar till detta har stelnat innan mer fogmassa appliceras. Se till att den yttersta massan blir slät och fin.

  1. Grundmålning?

Det allra viktigaste är att grundmåla hela byggnaden. Detta sker för att färgen ska fästa bättre och för att nyansen ska bli jämnare över hela byggnaden. Däremot finns det ett undantag.

Har man tänkt att måla lekstugan med Falu rödfärg, eller annan slamfärg, ska inte grundning genomföras. Målar man med slamfärg kan man måla direkt. Däremot är inte slamfärg något som rekommenderas på lekstugor. Nackdelen med denna slags färg är att den färgar av sig betydligt mer än annan färg. Barnen kommer att leka i, utanför och ovanpå lekstugan. Låt dem känna sig fria att klättra och leka utan att de ska färga ner kläderna av slamfärg.

Har man ändå valt att använda slamfärg bör ändå foder och lister grundmålas. Dessa behöver skyddas mot väder och vind men brukar vanligtvis inte målas med samma färg som används på utsidan av huset.

  1. Skyddsmåla under – Takpapp över

Kom ihåg att alltid skyddsmåla undersidan av lekstugan. Undersidan påverkas av fukt i likhet med väggarna även det inte sker med direkt påverkan. För att färg ska täcka brädorna helt bör de målas innan de monteras.

För att skydda taket ordentligt bör man även ha takpapp. Ta både underlagspapp och tjärpapp precis som på ett annat hus. Det är lätt att ”fuska” och bara ta underlagspapp. Men det brukar straffa sig efter något år. En lekstuga kan hålla både för barn och barnbarn om man tar hand om den väl.

Bättra på målning?

Även om man är noga med målningen så kommer det tillfällen då den behöver bättras på. I vissa fall kan till och med hela brädor behöva bytas ut. En rekommendation är därför att skruva ihop lekstugan istället för spika ihop den. Det är betydligt lättare att skruva isär den om något behöver fixas än att bryta upp fogar som är spikade. Ett annat tips är att köpa extra färg och måla garage eller carport samtidigt för att spara både tid och pengar på längre sikt.

Lämna ett svar