Vikten av att jämföra olika fastighetsmäklare innan en försäljning

När du skall sälja din bostad, oavsett om det är en lägenhet eller en villa, en friköpt bostad eller en bostadsrätt så är det mycket viktigt att du jämför minst 3 st olika fastighetsmäklare. Du bör välja ut 3 st olika mäklare från olika mäklarfirmor, boka in dom för ett möte och jämföra dessa med ett antal frågor som du ställer till mäklaren på mötet.

Det skiljer nämligen väldigt mycket mellan olika mäklare.
Nedan följer information om vad de största skillnaderna brukar vara mellan olika fastighetsmäklare. Där kan du även se vilka frågor du som säljare bör ställa till mäklarna innan du väljer vilken du skall anlita.

Erfarenhet
Olika mäklare har olika mycket erfarenhet. Precis som i alla andra yrken så har mäklarna arbetat olika länge inom yrket.
Erfarenhet är värt väldigt mycket i en bostadsaffär. En erfaren mäklare vet hur han/hon skall bemöta frågor och invändningar på bästa sätt. En erfaren mäklare vet dessutom mycket om området runt bostaden, bostadsrättsföreningar, byggnadskonstruktioner osv.
Det är väldigt många mäklare som endast arbetat 1-2 år i branschen och på den korta tiden har man inte hunnit lära sig alla knepen i boken.
Var dock försiktig med medelålders eller till och med ännu äldre mäklare. Ibland kan de mest rutinerade vara mindre engagerade och motiverade i sitt arbete.
Därför brukar det ofta vara bra att anlita en mäklare med minst 4 års erfarenhet i branschen samtidigt som mäklaren bör vara relativt ung och motiverad att arbeta hårt.

Fråga mäklaren:
Hur lång erfanhet har du av mäklaryrket?
Hur länge har du arbetat just på denna orten?

Provision/mäklararvode

Provision/arvode är den kostnad som en mäklare tar betalt för sina tjänster. Provisionen kan skilja kraftigt från mäklare till mäklare. Det är viktigt att inte endast välja den mäklare med den lägsta provisionen utan välj istället den mäklare som du tror kan få ut bäst betalt för din bostad. När du jämför olika mäklare så får du en bild av vad som är normalt för en mäklare att ta i arvode/provision.

Fråga mäklaren:
Hur mycket tar du i mäklararvode?
Kan man få flera olika upplägg på mäklararvodet?
Vad ingår i tjänsten?

Personlighet:
Personligheten är extremt viktigt när du skall välja fastighetsmäklare. Du som säljare skall lägga din förmodligen största affär i livet i händerna på en annan person. Då gäller det att du väljer en person som du känner att du kan lita på och som du tycker har en bra personlighet. Känn efter om det finns en god personkemi mellan dig och mäklaren och ta en funderare på om mäklarens personlighet stämmer överens med dina förväntningar.
Skapa dig en tydlig bild av de olika mäklarna och vilken typ av personlighet dom är. Du kan hos Ekonomifokus få bra tips till hur du lyckas hitta rätt mäklare till din bostadsförsäljning.

Fråga mäklaren:
Har du barn?
Bor du i kommunen?
Vad uppskattar du med just denna kommunen/området?
Lär känna mäklaren lite mer på det personliga planet.

Kundkrets/köparregister

Arbetar mäklaren på en mäklarbyrå som är en stor aktör på just din lokala marknad? Det är viktigt att mäklarfirman har en stor marknadsandel för att firman skall ha ett stort och brett register med köpare. Håll dig till de stora aktörerna och undvika de mindre. Om mäklaren säljer mycket så har han/hon ofta mycket kunder över från tidigare försäljningar som går att bjuda in till visningen av din egen bostad.

Tags:

Skriv gärna en kommentar

Kommentera

Webbs
Logo