Bolån

Lägg om dina bolån i tid

Att ha ett bolån är ingenting konstigt – tvärtom är det någonting som de allra flesta har i vuxen ålder. Det kommer däremot med en viss typ av ansvar, nämligen att se till att kontinuerligt hålla bolånet i bästa skick genom återbetalningar och ekonomisk planering. En del i denna planering kan vara att titt som tätt se över sitt bolån och lägga om det. Men att lägga om bolån är inte alltid det enklaste om man aldrig gjort det förut. Så vad ska man tänka på?

Ny värdering av bostaden

När du lägger om ett bolån så kan det förekomma att långivaren (din bank eller annan aktör) vill ha en ny värdering av bostaden. Eftersom bostadsmarknaden är i konstant rörelse där priser och investeringar ändras från upp till ner så är det viktigt att ha en aktuell kalkyl på värderingen av bostaden. Oroa dig emellertid inte om detta låter jobbigt eftersom det är någonting som långivaren i allra flesta fall betalar för att genomföra (det är med andra ord gratis).

Bolån och värdering på bostadsmarknaden

Så vad händer när man har fått en ny värdering av bostaden? Ibland kanske det inte en krävs beroende på hur bostadsmarknaden har (eller inte har) förändrat sig sedan du tog lånet. Oavsett om en värdering sker eller inte så är det sen dags att ta ett beslut om vilken del av bolånet som ska läggas om. D.v.s. om det är topplånet eller bottenlånet som behöver ses över, eller till och med båda delarna i vissa fall. Det är inte ovanligt att många delar upp sina bolån i olika delar med varierande löptid och ränta. Ibland kan man baka ihop flera av dessa delar, och att börja med det dyraste kan ofta vara smart. Skandiabanken är ett av många alternativ för bostadslån, men valmöjligheterna är många.

Tid är en faktor viktigare än du tror

Det viktigaste är dock att lägga om sitt bolån i tid. Ibland kan det vara smart att göra det innan eller efter en räntehöjning, medan det ibland kan vara smidigare att vänta på andra faktorer. Till exempel en försäljning av snarlik bostad som ligger i ens närområde eller andra uppgifter som kan indikera på en förändring i lånet. Se därför till att vara väl förberedd i tidsplanering och struktur när det kommer till att lägga om bolån. Det kan ibland vara smart att tala med banken god tid i förväg för att se vilka möjligheter dom erbjuder samt flexibiliteten hos banken, d.v.s. hur snabbt ett lån kan läggas om.

Ibland kan ett annat sätt att lägga om lån vara att byta bank helt och hållet, och det är möjligt att du får mer förmånliga villkor om du sätter lite krav hos den gamla eller nya banken. Detta är särskilt smart om du ska göra någon nyinvestering i bostaden som till exempel en renovering eller tillsnyggning. Om du behöver höja lånet för sådana typer av investeringar kan det ofta löna sig att lägga om lånet till en ny bank helt och hållet.

Hitta fler bra och billiga bolån

Som du kanske märker är det alltså en kombination av noggranna analyser från ens eget håll tillsammans med att hålla sig uppdaterad. Både när det kommer till förändringar i marknaden men även erbjudanden från andra banker och låneaktörer. Tillsammans skapar dessa faktorer de bästa förutsättningarna för att kunna lägga om ditt lån på bästa sätt. Inte så svårt ändå va?

För mer fakta och information om lån på internet, besök http://lenders.se

En sajt som sammanställer information om bolån på ett förståeligt sätt är Huslån.nu.