Affiliatemarknadsföring och affiliatenätverk

Välja rätt affiliateprogram och affiliatenätverk

Äger du en blogg, hemsida eller andra typer av digitala kanaler? Youtube, facebook eller övrig social media där man kan marknadsföra sig? I sådana fall har du säkert hört talas om affiliatemarknadsföring för att tjäna pengar online. Men hur väljer man egentligen rätt affiliateprogram?

Vad är ett affiliateprogram?

Ett affiliateprogram kan man säga är ett slags erbjudande från annonsörer som är anslutna till ett affiliatenätverk där du som publisher kan ansöka om att få delta i olika annonsörers program. Ett program innehåller alltid information om hur du tjänar pengar (per klick, per visning, per beställning) samt hur mycket. Du får också tillgång till grafiskt material i form av banners och annonsskrapor som du kan placera på din hemsida eller blogg.

Ett affiliateprogram är alltså annonsörers sätt att locka ägare av hemsidor eller bloggar till att marknadsföra just deras företag eller erbjudanden. Alla som är med i ett affiliatenätverk måste ansöka till affiliateprogram för att kunna börja tjäna pengar hos nätverket. Somliga annonsörer godkänner automatiskt alla ansökande medan vissa andra program genomgår manuell granskning.

Hur väljer man rätt?

Att välja rätt affiliateprogram kan vara en svår nöt att knäcka för många nybörjare – men oroa dig inte. Det är faktiskt inte så svårt som det ser ut och när du väl fått lite vana på förväntningar från annonsörer och branschen i allmänhet går det fort. Det finns emellertid några guldknep att ta med sig längs med resan.

Kolla alltid igenom vilka krav som ställs på sidan du vill ansöka för. Vissa affiliateprogram har en restriktiv policy när det kommer till sidor om exempelvis rabattkoder eller sökmotorer. Andra program är mer fria vad beträffande kategorin av hemsidor. Det finns även en liten mängd affiliateprogram som kräver att sidorna skall vara relevanta – och då krävs det såklart att ens sidas innehåll stämmer överens med produkter(na) man vill marknadsföra.

Andra policyfrågor

Beroende på vilket affilaitenätverk du är ansluten till så kan det förekomma krav eller restriktioner på exempelvis nyckelord. Det är därför viktigt att alltid läsa avtalet och vad som inte är tillåtet att som hemsideägare representera i egenskap av annonsören. De flesta om inte alla annonsörer har trots allt ett rykte att tänka på och då gäller det att de platser där de marknadsförs är av lite högre kvalité.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att det handlar om vilken typ av hemsida man har, känna till kraven från annonsörerna, läsa igenom eventuella avtal eller villkor samt såklart ha en lämplig hemsida. Lycka till i jakten på rätt affiliateprogram!

Nyttiga länkar

Några populära affiliatenätverk är Adrecord, Adtraction och Tradedoubler. Det finns även forum för affiliates.